A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Háztartási méretű kiserőművek

HMKE-nek minősül minden olyan kiserőmű, amely kisfeszültségű hálózatra csatlakozik, valamint a csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t.

Főként napelemmel történik az ilyen jellegű kiserőművek létesítése, melyek félvezető anyag alkalmazásával közvetlenül a fény energiájából képesek villamos energiát előállítani. Az így előállított egyenfeszültség már egy áramirányítón, inverteren keresztül kapcsolódik a felhasználói vezetékhálózatra, és képes arra, hogy a hálózattal szinkron villamos energiát biztosítson a felhasználóberendezések részére. Abban az esetben, ha a termelt villamos energia pillanatnyilag több, mint amennyit a felhasználási helyen belül felhasználnak (fogyasztás és tárolótöltés), a termelt többletenergia a csatlakozási ponton keresztül a közcélú hálózatba áramlik.

A hálózathoz való csatlakozás feltételeiről, hálózathasználati szerződésről, rendszerhasználati díjakról a felhasználási hely szerint illetékes áramhálózati elosztónál érdeklődhet, tájékozódhat.

A felhasználó kizárólag akkor táplálhat be villamos energiát az elosztóhálózatba, ha a betáplálásra hatályos hálózatcsatlakozási és hálózathasználati szerződésekkel rendelkezik.

Háztartási méretű kiserőmű által termelt és betáplált villamos energia elszámolására a felhasználónak az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez tett bejelentését követően kerülhet sor.

A villamosenergia-forgalmat az elosztó által felszerelt, speciális elektronikus fogyasztásmérő méri, amely képes a fogyasztási és a betáplálási (ún. ad-vesz) irányt külön mérni. A villanyszámlán a mérőadatoknál a felső sorban a fogyasztás, míg az alatta lévő sorban a betáplálás adatai láthatóak.

A fogyasztott és betáplált villamos energia elszámolási módjai, ha a felhasználó az MVM Next mint egyetemes szolgáltató részére adja át a betáplált energiát:
•    szaldó elszámolás
•    bruttó elszámolás
Az elszámolási módokról szóló részletes tájékoztatónk ide kattintva tölthető le.
A számlázási módok részletes feltételeiről az alábbi linkeken olvashat.
 

Szaldó elszámolás Bruttó elszámolás